Thread Reader

Dalila

@DalilaAtiqah

Sep 23

13 tweets
Twitter

Saya rasa macam kene update thread ni sebab terlalu banyak perkara dah berubah. Siapa ada niat nak pindah UK, saya actually tak galakkan dah. Dalam masa 3 tahun, keadaan kat sini, especially NHS, dah hancur berderai

Dalila

@DalilaAtiqah

Mar 05 21View on Twitter

CAMNE NAK KERJA SEBAGAI DOKTOR DI UK? Sebelum saya cerita detail, ni basic tips. 1 - fikir masak2. Sebab ni decision besar yang banyak gunakan tenaga, masa, dan duit. 2 - kene rajin buat research and membaca 3 - Cari orang utk share experiences/ tips

Show this thread

Nak bagi context, nak jumpa GP kalau TAK URGENT, dalam 3-4 minggu. Kalau urgent boleh same day tapi kene fight Bila kita di-refer ke specialist, waiting time boleh sampai setahun-dua (gila kan?) Ada emergency? ambulans boleh ambil 12 jam nak sampai (yep)

Dah dapat ambulans, sampai emergency department (ED), boleh jadi lagi 12 jam tunggu dalam ambulance, sebab Emergency department terlalu full, takde space nak letak patients. Kalau kita datang ED sendiri, tak mustahil tunggu 12 jam jugak jumpa doktor

Bila doktor finally jumpa kita (kadang2 terpaksa jumpa dalam ambulans), dan kalau die nak admit, boleh jadi kene tunggu 12 jam lagi untuk dapat katil dalam hospital. Kalau tak admit, die akan cakap go see your GP

Kepada yg berminat nak buat General Practice (GP), again saya cakap fikir masak2. Selama ni tak pernah fikir nak quit, tapi kerja jadi GP ni paling emotionally stressful dalam kareer saya.

First of all, GP kat UK ni dihentam media masa COVID, sebab dierg tukar dari face2face jadi telephone. hanya yg dianggap perlu sahaja (melalui triage) diberi masuk klinik Tapi public ingat GP tutup kedai goyang kaki. Bila COVID reda, kebanyakkan GP kekalkan sistem triage ni

Sebab bukan semua org perlu dijumpa - contoh medication review boleh buat over the phone. Dan GP boleh uruskan lebih ramai patients /paperwork dengan cara ni. efficient. GPs dah makin berkurang, so workload makin bertambah, jadi ni salah satu cara GP nak tangani krisis ni

Tapi orang ramai/ media masih tuduh GP goyang kaki sebab tak nak jumpa patients face2face. Lepastu, patients yg dah di refer ke specialist pulak kene tunggu setahun - cuba teka sementara tu die call siapa? GP la. Pesakit makin stress, sebab susah nak dapatkan treatment.

Dan GP biasa jadi target kemarahan / frustration dari pesakit2 ni. Even doktor KKM cakap GP kat UK jumpa sikit je patient sehari. Thats because GPs dont need to see every patient with a sick note request, medication review, every referral, every test result,..(hundreds a day)

So profession ni high workload, high stress, but very little appreciation. Kebanyakkan GP dah tak kerja full time sebab stress ni. Dan die supplement dengan role lain macam teaching/ management etc

Lepastu kerajaan pulak, letak target2 macam announcement baru2 ni : suruh GP jumpa SEMUA patients dalam masa 2 minggu Hello? GPs dah flat out kerja kau letak target camni tapi takde plan solid nak bantu untuk capai? and langsung tak consult apa yg GP perlukan Semuanya optics

“85% of GP appointments are delivered within two weeks of being booked already, with 44% on the same day day are booked. We don’t have enough GPs, or other members of the practice team to deal with further expectations” @Martin Marshall @BBC Radio 5 Live

Show this thread

Sebab NHS dah teruk camni, ramai dah lari ke private sector. Even colleague tempat kerja ada nak kurangkan session dalam NHS utk buat sessions privately, ada nak blah terus gi private Pesakit pulak kalau yang ada duit sikit, ramai minta private letter je. Tak sanggup tunggu

I think on balance the grass is still greener, but its turning brown real quick. Either way both will be hard, just need to pick your struggles

Heard bout this from a friend of mine .. contemplating teruk but most of my seniors still said that it’s better than the current situation in Malaysia ? Berserah kepada Allah je la

Show this thread

Dalila

@DalilaAtiqah

🇲🇾 🇬🇧 #NHS Doctor | Mommy | Too blessed to be stressed. I don’t respond to personal medical queries

Follow on Twitter

Missing some tweets in this thread? Or failed to load images or videos? You can try to .