Thread Reader
Martin Bootsma

Martin Bootsma
@meesterlezer

Nov 25, 2022
8 tweets
Twitter

1/ Tijd voor een jeugdboekendraadje, speciaal voor al mijn onzichtbare twittervrienden over imaginaire vrienden. Ik trap af met dit boek van Applegate, dat gaat over een jochie dat opgroeit in een gezin dat leeft in armoede & onzekerheid. Zijn onzichtbare vriend is een grote kat.

2/ Het boek opent met een passage uit het toneelstuk Harvey van Mary Chase. Dit was in de jaren ‘40 van de vorige eeuw een succes op Broadway. Het interessante is nu, dat het toneelstuk een komedie is. Daar hadden de hedendaagse schrijvers een voorbeeld aan mogen nemen.
3/ In mijn vorige kbd besteedde ik aandacht aan een boek van Harrold. Dat kan nu ook weer. Hij schreef een boek waarin het verzonnen vriendje van Amanda opgejaagd wordt door meneer Vink, de spinselvernietiger. Blade Runner voor beginners?
4/ Mijn favoriete boek in dit genre is van Matthew Dicks. Je kent hem wellicht van Storyworthy. Dicks is een meesterverteller en laat dat in dit boek zien. Het is een spannend verhaal waarin het verzonnen vriendje de grote redder moet zijn.
5/ Hoog gewaardeerd door grotevriendelijkepodcastlezers zijn de boeken van Koolwijk. Ik vind Gozert aardig en het eerste hoofdstuk zelfs komisch, maar dat is het dan wel. In Luna figureert Gozert omdat Luna bij Ties logeert. Vlot leesbare boeken.
6/ Er zijn tal van prentenboeken over denkbeeldige vriendjes. Die ben ik kwijt. Wellicht staan ze ergens op school bij collega’s in de kast. Prima de luxe. Het gaat onder meer om deze twee prentenboeken: Blekkie bestaat echt & Een vriendje voor altijd.
7/ En wat te denken van deze van @Lisa Thompson Away Until 2023 (vertaling @Anneke Bok). Thompson heeft een fijne, lichtvoetige stijl die in vertaling overeind blijft.
8/8 Genoeg te lezen dus. Een groot deel van de (jonge) kinderen (65%) heeft een denkbeeldig vriendje. Wat het eigenlijk tot een realistisch onderwerp voor kinderboeken maakt.
Missing some tweets in this thread? Or failed to load images or videos? You can try to .