Thread Reader
Hidde Bouwmeester

Hidde Bouwmeester
@H_Bouwmeester

Nov 25, 2022
15 tweets
Twitter

Ik zou het anders formuleren. In Polen & de Baltische Landen denken ze dat als Oekraïne deze oorlog mogelijk toch verliest dat zij de volgende zijn. Bij ons ebt de aandacht weg, maar niet in Oost-Europa. Daar beschouwen ze de kans op een Europese oorlog tegen Ruisland als reëel.

Wierd Duk

Wierd Duk
@wierdduk

De Polen en de Baltische landen willen hun historische wraak op Rusland, dát is wat ze willen en als wij daarin meegaan zijn we allemaal de klos:
Vanuit het verleden heersen er zeker wraakgevoelens tegenover Rusland, maar ook zeker het gevoel van angst. Het idee dat als het Westen Rusland niet adequaat kan afschrikken zij de volgende zijn. De angst voor oorlog is in Oost-Europa concreter dan in het veilige West-Europa.
In West-Europa noemen wij het harde reageren vanuit Oost-Europa misschien 'oorlogsretoriek', maar uiteindelijk hebben Oost-Europese landen ons sinds 1994 gewaarschuwd voor toenemend Russisch revanchisme. Maar wij beschuldigden hen van alarmisme.
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, waren West-Europeanen in shock, volgens Boris Johnson hoopte Duitsland dat de oorlog 'maar snel voorbij was en business as usual kon worden hervat.' In Oost-Europa waren ze niet verbaasd, althans ze hebben hiervoor gewaarschuwd.
Toch denk ik wel dat de manier en wreedheid waarmee dit gebeurde Oost-Europeanen ook wel op enige manier heeft verrast. Maar Polen waarschuwden zowel in 1994 als in 2008 voor het gevaar van Russisch imperialisme en revanchisme, maar de Amerikanen noemden dit steeds alarmisme.
Achteraf blijkt dat de antenne in Oost-Europa beter was afgesteld, dat het juist de Baltische Landen, Polen en Finland zijn die leiderschap tonen in de oorlog, omdat er bij Frankrijk en Duitsland veel kennis moet worden ingehaald, omdat hun perceptie jarenlang misplaatst was.
In 2008 stelden de Oost-Europese Landen dat ze Oekraïne en Georgië wél tot de NAVO moesten toelaten, Duitsland en Frankrijk waren tegen en spraken hun VETO uit. In voornamelijk Polen stelde ze dat dit juist de NAVO zwak deed lijken en dat dat gevaarlijk is m.b.t. Rusland.
Ik denk dat mocht Oekraïne in 2008 lid zijn geworden van de NAVO, dat Rusland heel hard was gaan schreeuwen en boos was geworden, maar niks had gedurfd en dat wat Polen zegt inderdaad klopt. Alleen met afschrikking kan je Rusland in bedwang houden.
Omdat het VETO tegen de NAVO-uitbreiding werd uitgesproken kwam in feite het associatieverdrag en we weten allemaal wat er vanaf 2014 is gebeurd. Rusland had de Krim en delen van de Donbas in 2014 nooit durven te bezetten als Oekraïne NAVO-lid was geweest.
Ik vind het belangrijk dit punt te maken, omdat nog steeds vanuit West-Europa onze Oost-Europese bondgenoten vaak het verwijt krijgen dat ze 'emotioneel of alarmistisch reageren.' Oost-Europa doorzag Rusland de afgelopen 30 jaar echter veel beter dan wij dat deden.
Maar misschien wordt het tijd dat we inzien dat West-Europa de afgelopen 30 jaar de politiek van wederzijdse afhankelijkheid m.b.t. Rusland heeft gefaald en dat ze in Oost-Europa voortdurend onze gasafhankelijkheid hebben bekritiseerd.
Voor de Baltische Landen staat de Sovjetunie namelijk op gelijke voet met Nazi-Duitsland. Alleen dat is al een wezenlijk cultureel verschil. In (delen van) Oost-Europa zien ze Poetin als Hitler, wat niet heel vreemd is gezien de oorlogsmisdaden tegen burgers in Oekraïne.
Wat het grote verschil uiteindelijk met West-Europa is dat wij onszelf graag willen distantiëren van de oorlog, met 'het is een oorlog tussen Oekraïne en Rusland', terwijl in Rusland en soms ook door Oost-Europese landen als een conflict tussen de NAVO en Rusland wordt gezien.
Huishoudelijke mededeling: discussies in mijn feed graag op de inhoud en niet op de inhoud. Ik ben het soms met mensen eens en soms oneens, maar discussies voer je altijd op de inhoud. Dat gaat soms niet helemaal goed op twitter.
Er is in Oost-Europa werkelijk niemand die Rusland wil aanvallen. Het is puur de angst zelf bezet te kunnen worden door Rusland of de vrees voor een grote oorlog in Europa. Het indammen van Ruslands imperialisme had al jaren eerder gemoeten volgens Polen. Al in 1994 eigenlijk.
Hidde Bouwmeester

Hidde Bouwmeester

@H_Bouwmeester
Historicus/analist over 🇷🇺 én Oost-Europa. MA-scriptie: Dip. GS NAVO/🇷🇺 (1991-2016). https://t.co/Gk9z3I2IQI jhbbouwmeester@gmail.com
Follow on Twitter
Missing some tweets in this thread? Or failed to load images or videos? You can try to .