Kuulutko yhtiön keskijohtoon? Kahden vuoden sisällä ollet todennäköisesti joko työtön tai muissa tehtävissä.

Katsotaan ketjun muodossa miten yli puolet yhtiöiden keskijohdosta korvataan tekoälyn avulla jo lähitulevaisuudessa ja miten sijoittaja voi hyötyä tästä tulevasta trendistä.
#tekoäly #työelämä
1/

Ensinnäkin todettakoon, että kirjoitan täällä twiittejä sijoittajan näkökulmasta ja ensisijaisesti oppimistarkoituksessa. Väittämistäni saa ja pitääkin olla eri mieltä. Tässä tapauksessa sitä paitsi toivon, että olen väärässä.
2/

Minulla on sellainen käsitys, että useat työntekijät kokevat työpaikkansa olevan turvassa tekoälyn disruptiolta, koska he eivät osaa visualisoida miten tämä murros tulee tapahtumaan.
Joku ehkä ajattelee, että tekoälyn tulisi suoriutua kaikista hänen tehtävistään ja vastuistaan, jotta tekoäly voisi hänet "korvata"...
3/

Niin ei tietenkään ole, eli tekoäly ei "korvaa" työntekijöitä suoraan. Käytännössä kun tekoäly otetaan yhtiöissä tehokkaaseen käyttöön, niin tehtävät jaetaan uudestaan ja tekoäly hoitaa niistä koko ajan suuremman ja suuremman osan.
Samalla tehottomimmat työntekijät joutuvat lähtemään (tai parhaassa tapauksessa työn määrä kasvaa yhtä nopeasti kuin työ tehostuu).
4/

Otetaan esimerkiksi projektipäällikkö, siinä hyvin uhanalainen eläin. Tekoäly ei vielä häntä korvaa, vaan tehostaa. Älykäs projektinhallintatyökalu seuraa projektien kehitystä ja kommunikoi suoraan resurssinhallintajärjestelmän ja jopa suoraan asiakkaan kanssa, sekä laatii raportit ylemmälle johdolle (älkää nyt kuvitelko, että te siellä yläkerrassa olisitte turvassa, siitä lisää ketjun lopussa).
Jos yhtiössä on tällä hetkellä 10 projektipäällikköä, niin kahden vuoden päästä tarvitaan vain älykäs projektinhallintasovellus, tekoälyassistentti ja 0-2 projektikoordinaattoria. Voidaan myös todeta, että mitä paremmat tekoälytyökalut työnantajallasi on jo käytössä, niin sitä paremmassa turvassa työpaikkasi on. Auki olevien projektien määrä per projektipäällikkö kasvaa kuitenkin koko ajan.
Sijoittajaa voi kiinnostaa projektinhallintasovelluksia tarjoavat yhtiöt kuten: Asana (NYSE: $ASAN), Microsoft (Nasdaq: $MSFT), Monday (Nasdaq: $MNDY), ServiceNow (NYSE: $NOW) tai Atlassian (Nasdaq: $TEAM).
5/

Mietitään seuraavaksi osastopäällikköä tai tiiminvetäjää. Äkkiseltään ajateltuna voisi kuvitella, ettei häntä tekoälyn avulla ole mahdollista korvata, ainakaan moneen vuoteen. Miten vastuut delegoidaan tekoälylle?
Sitten taas muistamme, että eihän häntä ole tarkoituskaan "korvata" tekoälyllä, vaan tehostaa. Eli hallinnollinen työ helpottuu tekoälyn avulla niin paljon, että sen voi suorittaa merkittävästi pienemmällä henkilömäärällä tai jopa matalammalla organisaatiorakenteella. Joissain organisaatioissa osastopäällikön vastuut nostetaan ylemmälle johtajalle tai osastojen kokoja kasvatetaan.
Osastopäällikkö vastaa yleensä mm. toiminnan suunnittelusta, budjetoinnista, tavoitteista, henkilöstöstä, rekrytoinneista, projektien koordinoinnista, raportoinnista, prosessien kehittämisestä ja sidosryhmäsuhteista.
Kaikkia noita on mahdollista tehostaa tekoälyn avulla merkittävästi. Sattumoisin kuuntelin juuri eilen podcastia, jossa todettiin, että rekrytointi-ilmoitusten kirjoittaminen teknologiayhtiöissä on jo suurilta osin delegoitu tekoälylle, kun tehtävään oli ennen tapana käyttää dedikoitua henkilöä.
Meneillään onkin megatrendi, jossa yksittäisiä hallinnollisia tehtäviä delegoidaan tekoälylle ja uusia tähän perustuvia sovelluksia tulee markkinoille ihan päivittäin. Hyvin monta asiaa voi jo nyt tehdä selvästi ihmistä paremmin geneerisen tekoälymallin avulla kuten OpenAI:n ChatGPT tai Anthropic:in Claude (ja ennen kuin nauratte tälle väittämälle, niin varmistakaa, että käytätte tuoretta tekoälymallia).
Ehkä yhteenvetona voisi todeta, että jos kuulut keskijohtoon, olet selvästi keskiarvoa parempi työssäsi ja osaat hyödyntää tekoälyä tehokkaasti, niin työpaikkasi on vielä turvassa. Sinulla on kuitenkin todennäköisesti muutaman vuoden päästä selvästi vähemmän kollegoja.
6/

Suomessahan on mahdollista delegoida jopa toimitusjohtajan tehtävät tekoälylle, koska tehtävä ei ole osakeyhtiössä pakollinen. Tekoäly voi siten hoitaa toimitusjohtajan tehtävät ja raportoida hallitukselle, joka vastaa "hänen" työstään (ja promptien kirjoittamisesta).
Odotan itse, että täysin autonomisista yhtiöistä tulee jo ensi vuodan aikana trendi, kun tekoälyagenteista tulee entistä itsenäisempiä ja niiden muistia kasvatetaan. Nopeasti kasvaa kokonainen teollisuus, joka rakentaa palveluita tällaisten yhtiöiden tueksi. Yhtiöt ovat ensialkuun pieniä, mutta ne kasvavat nopeasti (siis niiden liikevaihto kasvaa).
Sijoittajan näkökulmasta mielestäni turvallisin tapa huomioida tämä trendi on yksinkertaisesti omistaa puolijohdeyhtiöitä. Omasta salkustani löytyy mm. $VVSM ETF (VanEck Semiconductor) ja sitä saa muuten halvemmalla kuin vaikkapa 12kk sitten.
7/

Monet tulevat kokemaan ensimmäisen suuren muutoksen omassa ajattelussaan vasta sitten, kun antavat tekoälylle pääsyn kaikkiin omiin tiedostoihin, viesteihin ja kalenteriin (myöhemmin myös luottokorttiin). Tämä tehdään varmasti ensin erottamalla työhön liittyvät asiat henkilökohtaisista, privaattipuolen yleisavustaja yleistyykin todennäköisesti hieman hitaammin.
Lopulta syntyy kuitenkin uusi teknologiariippuvuus, jota ilman on hyvin vaikea elää. Kukapa olisi 30 vuotta sitten uskonut, että arkielämä ilman kännykkää on nykyisin käytännössä mahdotonta? Ihmisen ja koneen symbioosi ei varmasti tule vaihtamaan suuntaa ja lopputulos voi mielestäni vain olla se, että lopulta on pelkkä kone jäljellä.
Jos tekoäly huolestuttaa tai kärsit technofobiasta, niin voin helposti suositella
@Johanna Kukka ja
@Pekka Sauri yhdessä kirjoittamaa kirjaa: Ihmisyyden Rajoilla, joka pohtii hyvin asiantuntevasti tekoälyn vaikutuksia ihmisyyteen ja yhteiskuntaan. Lisäksi kirjassa on optimistinen ja positiivinen ote. Ja siinähän puhutaan myös rakkauden tulevaisuudesta.

8/
